PostNL neemt nieuwe pakketbezorgers alleen nog maar in dienst op basis van een vast arbeidscontract. Wie als kleine zelfstandige al werkt bij het bedrijf kan dat blijven doen, tegen betere tarieven, maar nieuwe zelfstandigen komen er niet meer bij. Ook wordt het personeelsbestand uitgebreid.

Dit zegt topvrouw Herna Verhagen van PostNL in een interview met de Volkskrant.

Verhagen: ,,Je krijgt een andere vorm van dienstverlening. We plaatsen een koelkast en nemen de oude weer mee. Een consument wil dat één keer per week zijn koelkast gevuld gaat worden. Dat zijn logische werkzaamheden voor pakketbezorgers. Dan heb je een bepaalde stabiliteit nodig, een groep mensen die hoge kwaliteit leveren”, zegt ze. ,,Een vertrouwd gezicht dat jou vriendelijk te woord staat.”

PostNL maakt nu voor de pakketbezorging gebruik van de diensten van meer dan duizend zzp’ers. De vakbonden maakten vorig jaar bezwaar tegen wat zij een schijnconstructie noemen, bedoeld om te besparen op de loonkosten. Veel van die zelfstandige koeriers werken in de praktijk alleen voor PostNL, dat volgens de bonden te lage tarieven betaalde om te kunnen rondkomen.

Zelfstandige pakketbezorgers legden in 2015 vijf dagen lang het werk neer. De actievoerders waren ontevreden over de afspraken die PostNL had gemaakt met de vakbonden over de mogelijkheid in dienst te treden bij het postbedrijf of om als zelfstandige meer te gaan verdienen. Ze vonden het aanbod van het postbedrijf te mager. Eerder dit jaar begonnen ontevreden bezorgers ook al een eigen pakketdienst.

Vervanging en uitbreiding

Met de veranderingen is een miljoeneninvestering gemoeid. Het bedrijf telt 50.000 werknemers en bezorgt per dag gemiddeld 600.000 pakketten.

Volgens Verhagen worden pakketbezorgers die weggaan vervangen door vaste krachten, maar gaat het ook om uitbreiding. ,,We hebben al vijfhonderd vaste fulltimebanen gerealiseerd. We hebben al onze pakketbezorgers de keuze gegeven: een vaste baan of doorgaan als zzp'er tegen hogere tarieven. Ruim 10 procent heeft ervoor gekozen bij ons in dienst te komen.''

Het in dienst hebben van zelfstandigen kwam PostNL veelvuldig op kritiek te staan uit vakbondshoek omdat die veel mensen goedkoper waren dan vast personeel en minder sociale bescherming hebben.

De Tweede Kamer hamerde er in februari nog op dat bij PostNL meer moet worden gecontroleerd of pakketbezorgers schijnzelfstandig zijn. De Kamer uitte destijds zorgen over de zzp'ers die door voorschriften en verplichtingen van PostNL in dienst lijken te zijn (schijnzelfstandig). Dat vindt de Kamer niet de bedoeling.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl